Donaties

In het internettijdperk is het gewoon geworden dat heel veel informatie gratis beschikbaar is. Dat is prachtig, maar dit brengt voor mediamakers ook een enorm probleem met zich mee: ze moeten ergens hun huur van betalen. Het schrijven van artikelen en het doen van onderzoek kost tijd en dus geld. Het is een illusie te denken dat dit geld opgebracht kan worden door advertenties: online leveren die nauwelijks iets op. Het is ook onwenselijk dat de overheid op grootschalige wijze journalistieke media gaat bekostigen. Het is dus essentieel dat burgers meebetalen.

Mijn werk wordt op verschillende manieren gefinancierd. Ik werk enkele dagen per week als docent, ik stuur facturen naar mijn opdrachtgevers en houd jaarlijks een crowdfunding-actie om een groter project te kunnen uitvoeren wat niet uit reguliere middelen bekostigd kan worden, zoals mijn project in Brussel, mijn interviews met onbekende Kamer-kandidaten en een serie over de lokale politiek die uitmondde in het boek Palermo aan het Marsdiep. Mijn laatste actie ging over de opmars van Forum voor Democratie. Juist door dit soort donaties is het mogelijk om onafhankelijk onderwerpen te blijven onderzoeken die andere media laten liggen omdat ze commercieel niet rendabel zijn.

Dit is in een notendop de reden om donaties te vragen van lezers. Als je mijn werk regelmatig leest en waardeert, hoop ik dat je ook wilt doneren. Veel kleine bijdragen maken het verschil om dit onderzoek te kunnen blijven doen. Als je mijn werk wilt steunen, doneer dan via bunq (deze transactie loopt via IDeal).

Alvast enorm bedankt voor je steun.

Chris Aalberts