Code Oranje: een vernieuwingsbeweging?

In oktober 2018 werd een politieke vernieuwingsbeweging gepresenteerd onder de naam Code Oranje. De beweging wil dat de burger meer zeggenschap krijgt in de politiek en doet voorstellen om meer vormen van directe democratie in te voeren. Code Oranje deed in een paar provincies mee aan de provinciale statenverkiezingen van maart 2019. Dat leverde geen zetels op en dat is achteraf gezien ook helemaal niet zo gek.

Code Oranje: een waarschuwing voor totale nonsens
De denkfout van Code Oranje is dat al het beleid op burgerinspraak kan worden gebaseerd. De faillissementen van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis laten zien hoe vreemd deze gedachtegang is. Zeggenschap levert vaak opinies van burgers op die al bij de politiek bekend waren en onuitvoerbaar, onbetaalbaar of ongebalanceerd zijn gebleken.

Hoera! Steun voor Code Oranje van Vitaal Valkenswaard!
Bij een nieuwe politieke beweging is het moeilijk om direct in alle hoeken van het land aanwezig te zijn. Het uitbouwen van een partij is een hobbelig proces en leidt vaak tot interne ruzies. Code Oranje kiest daarom voor een andere manier om lokaal aanwezig te zijn: losse samenwerkingsverbanden met lokale partijen. Maar daar bestaan geen positieve ervaringen mee.

Beeld: logo Code Oranje.

SKILLS