Forum voor Democratie: wat is dat voor partij?

Het was de verrassing van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017: Forum voor Democratie (FvD), een PVV-achtige partij geleid door opiniemaker Thierry Baudet. De twee zetels in de Tweede Kamer lijken slechts het begin van een glansrijke opmars. De partij kreeg in korte tijd duizenden leden, de jongerenorganisatie is in mum van tijd een van de grootste van het land en de peilingen laten een stijgende lijn zien. Wat voor partij is FvD precies? De komende tijd zal ik regelmatig een kijkje nemen bij FvD om antwoord te geven op deze vraag. Hieronder een overzicht van enkele eerdere bijdragen.

Geen standpunten, maar vage beelden en metaforen
Het FvD-congres in de Amsterdamse RAI van november 2017 was een goede mogelijkheid om kennis te maken met het programma van de partij. Dat programma blijkt opmerkelijk vaag: het bestaat vooral uit beelden en metaforen.

Een meer dan succesvol FvD-congres, voor de partijtop dan
Hetzelfde FvD-congres laat duidelijk zien hoe de leden van FvD hun lidmaatschap opvatten: zij begrijpen niet goed dat zij lid zijn van een vereniging en dat zij daarmee de kern van de organisatie vormen. In plaats daarvan stellen zij zich op als makke schapen.

Thierry Baudet begrijpt hoe je jongeren onder de duim houdt
JFVD, de jongerenorganisatie van FvD, is een goed voorbeeld van de zeer hiërarchische FvD-structuur: het bestuur heeft grote vrijheid zelf de organisatie in te richten en in dit geval ook om zichzelf te benoemen. De invloed van de JFVD-leden is minimaal.

Waarom Baudet-fans zo slecht tegen kritiek kunnen 
Begin 2017 werd FvD door de journalistiek nog als volstrekt kansloos gezien. De plotselinge opkomst kan niet los worden gezien van de onvrede over de PVV. Dat verklaart ook waarom FvD-fans geen enkele kritiek op de beweging dulden. FvD is hun laatste strohalm.

Een centralistische club zonder inspraak
In 2017 kwamen er bij FvD provinciale teams en werden er allianties met lokale partijen aangekondigd. De provinciale teams werden echter alweer afgeschaft voordat ze begonnen waren en FvD bedacht zich over de allianties. Alle macht ligt bij de partijtop.

Kritiek levert een royement op 
Verontruste FvD-kandidaten voor de Tweede Kamer stuurden het partijbestuur een brief met ideeën voor verbetering van de interne democratie. De reactie van Thierry Baudet laat zien dat kritiek bij FvD niet is toegestaan. Om mee te mogen doen moet men het partijbestuur steunen.

Een onprettige ontdekking over partijdemocratie
FvD heeft veel mensen overgehaald om lid te worden. Al die leden wisten niet waar de organisatie precies voor stond toen ze lid werden. Door de publieke discussie over de interne democratie van FvD komen ze daar nu alsnog achter. Weglopende leden zijn een logisch gevolg. Dat is voor FvD niet per se slecht.

Meer lezen over rechtse partijen met interne problemen? Ik schreef met Dirk-Jan Keijser een boek over de vele voorgangers van FvD. Beeld: logo FvD.

SKILLS