Een lokale partij: waar stem je dan op?

In maart 2018 gaat Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Lokale partijen zijn al lange tijd populair. Wat stellen dit soort partijen voor, wat willen ze en wie zijn er actief? Waarom zijn burgers er enthousiast over? In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen maak ik een tour door Zuid-Holland langs lokale partijen om het fenomeen ‘lokale partij’ beter te leren begrijpen.

In Den Haag: Groep de Mos
Richard de Mos was ooit PVV-Kamerlid maar werd door Wilders weggestuurd. De Mos maakte een glorieuze come-back in de Haagse gemeenteraad met Groep de Mos. De partij brengt bij haar campagneaftrap meer mensen op de been dan veel lokale afdelingen van landelijke partijen.

In Rijswijk: Beter voor Rijswijk
De lokale partij Beter voor Rijswijk laat zien dat de PVV allang lokale vertakkingen heeft, alleen dat ze onder een andere naam bestaan. Beter voor Rijswijk wordt niet alleen aangevoerd door PVV-statenlid Ed Braam, ook qua programma zijn er opvallende overeenkomsten, zo zag ik bij de kick-off van de gemeenteraadscampagne.

In Westland: LPF Westland
De LPF in Westland is de voortzetting van de lokale Lijst Pim Fortuyn die ruim tien jaar geleden ter ziele ging. Tegenwoordig staat de afkorting voor Lokale Politieke Federatie. Officieel is het niet, maar de partij lijkt een alliantie te hebben met het Forum voor Democratie. Theo Hiddema kwam er pas langs.

In Zoetermeer: Lijst Hilbrand Nawijn
Hilbrand Nawijn is vooral bekend als oud-minister van de LPF, maar is de laatste jaren ongemerkt heel succesvol geworden in Zoetermeer. De PVV zegt in deze gemeente mee te gaan doen, maar zeker is dat nog niet. Voor veel burgers én kandidaten lijkt de Lijst Hilbrand Nawijn een aantrekkelijker alternatief.

In Rotterdam: Leefbaar Rotterdam
Al vijftien jaar is Leefbaar Rotterdam alom aanwezig in de havenstad. De laatste vier jaar bestuurde Leefbaar met D66 en CDA. Nu staat de positie van Leefbaar onder druk: de PVV gaat meedoen in Rotterdam. Het antwoord van Leefbaar is een samenwerking met Forum voor Democratie, maar dat blijkt weinig voor te stellen.

Beeld: Richard de Mos (Groep de Mos)

SKILLS