Palermo aan het Marsdiep: analyses van falend lokaal bestuur

Den Helder kreeg de afgelopen jaren de reputatie van probleem­gemeente waar alles mis lijkt te gaan. Bestuur en gemeenteraad vallen hier meer op door onderling gekrakeel dan door daadkrachtig optreden. Met als resultaat: mislukte projecten, hoogoplopende ruzies, afsplitsingen, afgezette bestuurders en ontevreden burgers.

Chris Aalberts dook diep in de krochten van de Helderse politiek, sprak met bestuurders, bezocht raadsvergaderingen, ontleedde partijprogramma’s en woonde verkiezingsdebatten bij. In dit boek geeft hij een scherpe analyse van de pijnpunten en inventariseert hij de structurele oorzaken van de problemen. Veel ontwikkelingen in Den Helder zijn representatief voor hoe het ook elders misgaat.

Dit boek is een must read voor iedereen die zich interesseert voor het democratisch proces op lokaal niveau. Wat gebeurt er als gemeenten steeds meer verantwoordelijkheden en taken krijgen? Aalberts laat onder andere zien waarom de politiek versplintert, wat er gebeurt als de lokale journalistiek verdwijnt en hoe populistische politici in dit klimaat goed gedijen.

Het boek ‘Palermo aan het Marsdiep: analyses van falend lokaal bestuur’ is verkrijgbaar in de boekhandel (ISBN: 9789049024307). Het eerste hoofdstuk is te lezen op Bol.com.

 

Reacties en recensies

“[Aalberts’] goed gedocumenteerde en leesbare boek – waar vast veel Helderse kritiek op komt – vraagt reflectie ook op praktijken rond politieke partijen, gemeenteraden en media elders.”
Ton Bestebreur in Binnenlands Bestuur

“Palermo aan het Marsdiep staat vol voorbeelden en lessen die voor raadsleden uit andere gemeenten soms herkenbaar zullen zijn, maar die ook stof tot nadenken bieden.”
Nederlandse Vereniging voor Raadsleden

“Een tikkeltje vileine scherpte van Chris Aalberts. Nuchter en down-to-earth. Niemand wordt gespaard. Veel zal voor andere gemeenteraden in den lande net zozeer opgaan en het is natuurlijk zíjn point-of-view. Maar het lijkt me allemaal ook juist geanalyseerd.”
Aukelien Jellema, oud-raadslid Den Helder

“Wanneer je het boekje (en de auteur) ziet als een rant, doe je ze beide tekort. Chris legt in een heldere analyse de vinger op waar landelijk – maar vooral ook lokaal – bestuur en bestuurders tekort schieten.”
Rico Brouwer, Piratenpartij

 

Inhoud

Inleiding – De gemeente als black box

Les 1 – Partijen zonder visie

Les 2 – Machteloos over hoofdzaken

Les 3 – Samenwerken zonder invloed

Les 4 – Een vlucht in de details

Les 5 – Ego’s maken ruzie

Les 6 – Rondzingende verhalen

Les 7 – Het complot van het partijkartel

Les 8 – Incompetente kandidaten

Les 9 – Rondtrekkende politici

Les 10 – Geen partijcontrole

Les 11 – Meer pr dan journalistiek

Conclusie – Waarom de lokale democratie faalt

Verantwoording

Bijlagen

SKILLS