Corona als politieke inspiratiebron

De corona-pandemie heeft het dagelijks leven van miljoenen Nederlanders lange tijd enorm beperkt. Het is dus niet erg verrassend dat dit thema burgers heeft geïnspireerd om zelf politiek actief te worden. Zo ontstond de nieuwe partij Vrij en Sociaal Nederland (VSN) en niet veel later Lijst 30, ook wel Hart voor Vrijheid genoemd.  

VSN ontstond al in september 2020. De partij strijdt tegen de corona-maatregelen en relativeert de ernst van het coronavirus. De opzet is problematisch: de partij mist een duidelijk programma en heeft alleen een thema-wijzer, grossiert in complottheorieën en formuleert vage oplossingen. Lees hier mijn analyse.

Al snel brak bij VSN ruzie uit, hetgeen leidde tot een partijscheuring. Er ontstonden twee organisaties: het oude VSN onder leiding van lijsttrekker Bas Filippini en het nieuwe Lijst 30, een partij van de voormalige nummers twee en drie: Anna Zeven en Willem Engel. Lees hier mijn analyse

De twee corona-partijen haalden allebei geen zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dit weerhield Lijst 30 er niet van na te denken over de toekomst. Ideeën als een parallelle samenleving spelen hierin een grote rol. Maar of dat doel ook gerealiseerd wordt is twijfelachtig. Lees hier mijn analyse. 

Beeld: coronavirus-deeltje (Alissa Eckert & Dan Higgins).