De meerwaarde van BIJ1, DENK en NIDA

De laatste jaren zijn nieuwe politieke partijen ontstaan die zich vooral richten op Nederlanders met een migratie-achtergrond. De komende maanden doe ik onderzoek naar de vraag wat de meerwaarde van deze partijen is. Hoe zijn ze georganiseerd, wat is hun relatie met hun achterban en wat is hun politieke lijn? Welke onderlinge verschillen bestaan er tussen deze partijen en welke resultaten boeken ze?

BIJ1

BIJ1 – de partij van Sylvana Simons – profileert zich ‘links van links’ met een intersectionele visie. Ik bezocht de kick-off in Amsterdam, bekeek welke voorstellen de partij in de gemeenteraad van Amsterdam steunde en wat de electorale kansen zijn. BIJ1 gaat meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Lees het artikel hier.

DENK

DENK is vooral bekend uit de Tweede Kamer maar is ook op gemeentelijk niveau actief. Tevens is de partij in vier provincies aanwezig. Ik bekeek de prestaties van DENK in Amersfoort, Arnhem, Enschede en Lelystad. De concrete resultaten blijken tot dusver nogal tegen te vallen. Lees het artikel hier.

NIDA

NIDA is een op de islam geörienteerde partij uit Rotterdam, die inmiddels ook voet aan de grond heeft in Den Haag en Almere. Er zijn ook landelijke ambities voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Wat is de meerwaarde van deze partij en wat is er precies islamitisch aan? Lees het artikel hier.

Deze stukken verschenen bij De Kanttekening. Beeld: Sylvana Simons, partijleider Bij1.