Politieke ideeën realiseren in de gemeente. Hoe dan?

Gemeenteraadsleden hebben als ze worden gekozen allerlei ideeën over wat ze willen realiseren. Ze willen bijvoorbeeld hun gemeente socialer, groener of veiliger maken. Ze willen zaken als de integratie van nieuwkomers verbeteren, windmolens tegenhouden, lokale voorzieningen realiseren of de gemeente aantrekkelijker maken voor ondernemers. De grote vraag is: lukt het als raadslid om echt iets te realiseren? Hoe gaat dat in zijn werk?

Om een antwoord op deze vraag te vinden ga ik in gesprek met gemeenteraadsleden die in 2018 voor het eerst zijn gekozen. In de zomer van 2018 sprak ik ze voor het eerst: waarom gingen ze de politiek in en wat willen ze bereiken? In 2019 en 2020 ging ik opnieuw bij ze langs: wat is er gerealiseerd en wat niet, waar lag dat aan en hoe staat het met hun idealen? Hebben ze hun ambities in de praktijk moeten bijstellen? Hoe werkt lokale politiek nou eigenlijk? Lees hier de achtergrond van deze serie.

Hala Naoum Néhmé

Hala is een nieuw talent bij de VVD in Amsterdam. In 2018 sprak ik haar over een typisch VVD-dossier waarbij haar partij vanuit de oppositie waarschijnlijk weinig gaat bereiken: de woningmarkt. Een jaar later lijkt het alsof dat meevalt omdat je vanuit de oppositie moties aangenomen kunt krijgen. Maar nog een jaar later blijkt dat die lang niet altijd worden uitgevoerd. Lees de interviews uit 20182019 en 2020.

Tom de Nooijer

Tom is met voorkeursstemmen gekozen voor de SGP in Oldebroek en was even het jongste raadslid van Nederland. De SGP zit in deze gemeente in de coalitie. In 2018 sprak ik hem over het thema waarmee hij stemmen won: het lokale muziekonderwijs. Het maakte hem niet uit hoe het geregeld wordt, zolang het maar gebeurt. Twee jaar later blijkt zijn wens gerealiseerd. Lees de interviews uit 20182019 en 2020.

Wilco Bos

Wilco is fractievoorzitter van de tweekoppige PvdA-fractie in Harderwijk. De PvdA zit in de oppositie. In 2018 sprak ik hem over het feit dat typische PvdA-thema’s hier weinig op de agenda staan. Wilco richt zich vooral op de minima en de woningmarkt. Twee jaar later blijkt het uiterst lastig om iets aan bijvoorbeeld sociale woningbouw te doen. Lees de interviews uit 20182019 en 2020.

Sonny Spek

Sonny is oprichter en fractievoorzitter van zijn eigen lokale partij Durf in Katwijk. Hij zit in de oppositie. In 2018 sprak ik hem over de toenemende ambities op het gebied van duurzame energie. Twee jaar later vindt hij dat het vanuit de oppositie lastig is om zelfs kleine dingen te bereiken, laat staan te voorkomen dat een hele wijk van het gas af gaat. Lees de interviews uit 20182019 en 2020.

Lees hier ook de conclusies van deze serie

Beeld: Wilco Bos, PvdA-raadslid in Harderwijk (PvdA).