#Waterlanders: de politiek van de waterschappen

Waterschappen vormen het oudste bestuur in Nederland. In maart 2019 ging Nederland weer naar de stembus om een groot deel van de algemene besturen van de 21 waterschappen te kiezen. Veel burgers hebben geen idee wat de waterschappen zijn, wat ze doen en welke politieke keuzes ze maken. Het is dus niet gemakkelijk om een beargumenteerde stem uit te brengen. Daarom schreef ik een serie over de waterschappen bij ThePostOnline. De kernvraag was wat er eigenlijk te kiezen valt. De serie is hier te lezen [betaalmuur].

Met Patrick Meershoek van Het Parool sprak ik over het probleem dat het voor veel burgers niet duidelijk is waar je bij de waterschappen op stemt. Er is bijna geen spannend debat over de waterschappen te bedenken. Lees het artikel op de website van Het Parool of op Topics.

In de waterschappen worden niet alle zetels via gewone verkiezingen verdeeld. Er zijn ook zogeheten ‘geborgde zetels’ die worden ingevuld door boeren, bedrijven en natuurorganisaties. In Dit is de Dag ging ik in discussie met CDA’er Wim Zwanenburg over deze traditie. Luister het item hier terug.

In Met het Oog op Morgen mocht ik een dag voor de verkiezingen een spoedcursus waterschapspolitiek geven. Met Wilfried de Jong praatte ik over de belangrijkste thema’s en dilemma’s van deze onbekende bestuurslaag. Luister het item hier terug.

Beeld: Kanaal bij Houten (Chris Aalberts).